Τιτλος : Marble pavilion
Παρόλο που η τεχνολογίες επεξεργασίας του μαρμάρου έχουν εξελιχθεί δραματικά στο πέρασμα των αιώνων, οι τυπολογίες αρχιτεκτονικών τεχνουργημάτων που κατασκευάζουμε με αυτό παραμένουν οι ίδιες τα τελευταία 5000 χρόνια. Πατώματα, τοίχοι νιπτήρες, πάγκοι τραπέζια, βάζα, μαγειρικά σκευή, και πολλών ειδών οικιακά μικροαντικείμενα διατηρούν περίπου τις ίδιες φόρμες στο πέρασμα των αιώνων, ελαφρώς ανασχεδιασμένες σύμφωνα με τις αισθητικές τάσεις της κάθε εποχής
θα μπορούσε λοιπόν κανείς, με την ευκαιρία των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων όπως αυτή της τρισδιάστατης κοπής μέσω computer, να οραματιστεί μια τελείως νέα γενιά μαρμάρινων αρχιτεκτονικών κατασκευών?
Η tdc, στην συνεχόμενη προσπάθεια της να δημιουργήσει μια αρχιτεκτονική που αποποιείται την στερεοτυπική κατάτμηση ανάμεσα στις κλίμακες αλλά και τους βαθμούς εσωτερικότητας, εκμεταλλεύεται αυτές τις τεχνολογίες στην δημιουργία του marble pavilion.
Συνεχόμενες επιφάνειες, σχεδιασμένες έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανθρωπομετρικές απαιτήσεις των επιμέρους προγραμματικών αναθέσεων, ενοποιούνται σε αρχιτεκτονικά τεχνουργήματα τα οποία θολώνουν τα σύνορα ανάμεσα στο αντικείμενο και τον χώρο, το μέσα και το έξω.
Έτσι, οι συνεχόμενες αυτές γεωμετρίες ταξιδεύουν αδιάκοπα ανάμεσα την εσωτερική κλίμακα, οπού διαχειρίζονται την στάση του ανθρώπινου σώματος, και στην κλίμακα ενός μονο-όροφου κτηρίου, όπου και δημιουργούν διάφορες μορφές ημι - εσώκλειστου χώρου. Ταυτόχρονα, οι επιμέρους ιδιότητες του μαρμάρου όπως η ικανότητα του να είναι ο φέρων οργανισμός μιας κατασκευής, η δυνατότητα του να σμιλεύεται προς την δημιουργία ενός γλυπτικού αντικειμένου αλλά και η αισθητική ποιότητα της φυσικής επιφάνειας του υλικού, έχουν όλες αξιοποιηθεί εν παραλλήλω
|